De smaak van Umami, en waarom elke veganist dit moet weten…

 

Ik hoop dat je leuke cadeautjes hebt gekregen van Sinterklaas.

Ik wel.

Ik heb het gevierd met mijn zoon en zijn vriendin.

Hun eerste Sinterklaasavondje samen, mijn zoon is 18 jaar.

Prille liefde op een oud feestje.

Traditiegetrouw maak ik op pakjesavond een huzarensalade geserveerd met brood en kruidenboter.

Zoals mijn moeder vroeger maakte.

Ik vind het leuk om sommige tradities in ere te houden, zoals het Sinterklaasfeest.

Sommige tradities vind ik verjaart.

Zoals corned beef in huzarensalade en zwarte piet.

Dus heb ik de huzarensalade een beetje aangepast.

Soms kun je de dierlijke ingrediënten in een recept gewoon weglaten.

In huzarensalade kun je de corned beef weglaten.

Je kent waarschijnlijk wel de 4 basissmaken: zout, zuur, zoet en bitter.

Er is nog een basissmaak: ‘Umami’.

‘Umai’ is het Japanse woord voor: heerlijk en ‘mi’ voor: smaak.

Samen: ‘heerlijke smaak’.

Deze smaak is door een Japanse chemicus, professor Kikunae Ikeade ontdekt in 1908.

Umami is een hartige smaak, het verhoogt de speekselafscheiding en doet verlangen naar meer.

Vlees heeft een umami smaak.

Ook Maggi aroma en knoflook heeft een umami smaak.

Er zijn meer plantaardige producten met een umami smaak.

Als in een gerecht geen umami zit, dan wordt het soms wat een laffe prak.

Voor veganisten is het dus handig om umami aan een maaltijd toe te voegen. Om te voorkomen dat het konijnenvoer wordt.

Wil je meer tips over vegan eten.

Ik heb een e-book geschreven over vegan eten.

Het e-book kun je gratis downloaden.

 

Heb je het e-book nog niet aangevraagd. Snel doen!

Gratis e-book: ONTDEK HOE GOED VEGAN ETEN IS

 

P.S. Mijn recept voor huzarensalade is:

Aardappelen gaarkoken, afgieten – het kookvocht opvangen – en de aardappelen af laten koelen.

Een ui, appel, zilveruitjes en augurken in kleine stukjes snijden.

Pot mais en pot doperwten met wortelen openen. De wortelen ook in kleine stukjes snijden.

De aardappelen stampen en daarna smeuïg maken met wat opgevangen kookvocht en plantaardige mayonaise. Ik gebruik Remia mayolijn 100% plantaardig.

Daarna de aardappelen en de fijngesneden groenten door elkaar hutselen en op smaak brengen met peper, zout en Maggi aroma.

Als het niet fris genoeg is, een beetje zuur van de augurken of zilveruitjes in pot, toevoegen.

Kruidenboter maak ik van een kuipje halvarine.

Ik schep de halvarine uit het kuipje en doe dit in een kom, daarna roer ik er uitgeperste knoflook, gehakte bieslook, peper en zout doorheen.

Ik gebruik Becel Original 100% plantaardig en rijk aan Omega-3, omdat Omega-3 voor veganisten een aandachtspunt is.

Meer tips in mijn e-book.

 

Heb je het e-book nog niet aangevraagd. Snel doen!

Gratis e-book: VLUG VROLIJK VEGAN ETEN