VEGAN ETEN IS HET NIEUWE CHIC

dierenleed in de vee-industrie: DONKER/LICHT

Dieren in de veehouderij worden gemanipuleerd met licht.

Het ontbreken van een dag en nacht ritme is niet gezond.

 

In de intensieve veehouderij worden dieren gemanipuleerd met licht.

Afhankelijk van het doel, krijgen dieren meer of minder licht. Om vleeskuikens meer te laten eten, wordt de dag lang licht gehouden. Bij legkippen wordt extra licht ingezet om de kippen meer eieren te laten leggen. Een normaal dag en nacht ritme ontbreekt daardoor. Dit is niet goed voor het welzijn van dieren.

Ook de kleur van licht wordt bewust toegepast. Verlichting waar meer rood in zit zorgt ervoor dat kippen meer eieren gaan leggen. Verlichting waar meer groen of blauw in zit zorgt ervoor dat kippen sneller groeien.

Als het licht is in de stal, kunnen dieren elkaar zien. In het donker kunnen dieren elkaar niet zien en dus ook niet non-verbaal met elkaar communiceren. Dit kan bijvoorbeeld bij kippen leiden tot verenpikken en kannibalisme.

Dieren houden ervan om hun dagelijkse bezigheden in een lichte omgeving te doen. De meeste dieren bekijken het voedsel voordat ze gaan eten. Kippen hebben zelfs een voorkeur voor een bepaalde kleur voedsel.

Licht heeft invloed op biologische processen in het lichaam. Zoals het verteren van eten, de lichaamstemperatuur en de groei. Ook zorgt licht voor hormoonveranderingen. Dit zorgt er bij kippen voor dat ze eieren gaan leggen.

Bij sommige varkenshouders staan varkens dag en nacht in het donker, om de varkens rustig te houden. Dit is onnatuurlijk.

Het is wettelijk verplicht dat varkens minimaal acht uur per dag in een lichte omgeving moeten staan. Dit wordt niet goed gecontroleerd.

Licht bevordert de berigheid bij zeugen. Berigheid is de vruchtbare periode. Bij fokzeugen wordt daarom felle verlichting opgehangen. Een fokzeug is 2 tot 3 dagen in de 21 dagen berig. Fokzeugen vinden de felle lichten niet prettig.

Kippen kunnen beter zien dan mensen. Kippen zien meer kleuren, meer beeldjes per seconde en hebben een groter gezichtsveld dan mensen. Kippen kunnen ook tegelijkertijd in de verte en dichtbij zien. Kippen hebben last van laagfrequente TL-verlichting. Kippen zien deze TL-verlichting knipperen. Deze discoverlichting is voor kippen onprettig en leidt tot stress.

Kippen zijn prooidieren. Prooidieren hebben meestal de ogen aan de zijkant van het hoofd. Daardoor hebben ze een groot gezichtsveld. En kunnen sneller een roofdier opmerken dan dieren die de ogen aan de voorkant van de kop hebben.

Een plotselinge omschakeling van licht naar donker vinden dieren niet prettig. Verlichting die langzaam dimt van licht naar donker geeft de dieren de gelegenheid om zich te settelen voor de nacht.

 

Bronnen: Varkens in Nood, World Animal Protection, Dierenwelzijn.

VEGAN ETEN VOOR DIEREN

Het produceren van vlees, vis, eieren en melk veroorzaakt dierenleed.
Meer over dierenleed in de vee-industrie:

 

LEEFTIJD

Niet volwassen worden.

GEEN FAMILIE

Geen normale familie groepen.