VEGAN ETEN IS HET NIEUWE CHIC

dierenleed in de vee-industrie: SEKSLOOS

Dieren hebben geen seks met elkaar.

Seks is een natuurlijke behoefte

 

Voor dieren is het hebben van seks, net zoals bij mensen, een natuurlijke behoefte.

In de veehouderij is natuurlijke geslachtgemeenschap niet mogelijk.

Het verleidingsspel, tussen man en vrouw voor de paring, is ook niet mogelijk.

Alleen bij kippen vindt natuurlijke bevruchting plaats. De paring is voor vrouwtjes kippen niet prettig. De haan is ruw en agressief. Soms worden kippen kunstmatig bevrucht.

Koeien, varken en kalkoenen in de veehouderij worden via kunstmatige inseminatie bevrucht.

Kunstmatige inseminatie is een techniek om een vrouwtje te bevruchten zonder geslachtgemeenschap. Bij kunstmatige inseminatie wordt er sperma in de baarmoeder of baarmoederhals gebracht. Het woord inseminatie komt van het woord ‘semen’ dat zaad betekent.

Een voordeel hiervan voor de veehouders is dat ze geen mannetjesdieren hoeven te houden en dus ook geen kosten hoeft te maken voor het houden van deze mannetjes. Daardoor is kunstmatige inseminatie vaak goedkoper, dan een natuurlijke dekking. Een rietje met sperma van een stier kost tussen de vijf en vijfentwintig euro. De prijs is afhankelijk van de stier en het Ki-station.

Stieren en beren, mannetjesvarkens, kunnen gevaarlijk zijn. Een bijkomend voordeel van kunstmatige inseminatie is dat de veehouder geen gevaarlijke mannetjes hoeft te houden.

Een ander voordeel is: bij kunstmatige inseminatie is er minder kans op besmettelijke en seksueel overdraagbare ziektes is.

Een fokmannetje kan door middel van kunstmatige inseminatie veel vrouwelijke dieren bevruchten. Omdat het zaad van 1 ejaculaat, zaadlozing, kan worden verdeeld over meerdere vrouwelijke dieren. Er zijn ook geen geografische belemmeringen.

De fokstier, Sunny Boy, heeft meer dan 300.000 nakomelingen.

De nadelen zijn dat de vrouwtjesdieren seksloos door het leven gaan. De vrouwtjesdieren worden via kunstmatige inseminatie bevrucht. De meeste mannetjesdieren gaan ook seksloos door het leven. Alleen van de allerbeste mannetjes wordt sperma afgenomen.

Andere nadelen zijn kans op genetische ziektes en afname van biodiversiteit (genetische variatie binnen soorten).

Ook is er meer kans op inteelt bij kunstmatige inseminatie. Bij de melkkoe, de Holstein- Friesian, is het inteelt percentage tussen de 4 en 5%.

Een groot nadeel is dat de nadruk bij het fokken richting betere melk of vleesproductie gaat. Er wordt weinig aandacht besteed aan aspecten zoals weerstand tegen ziekte, sterkte van de bouw van het dier of natuurlijk kunnen kalveren. In 1995 gaf een koe gemiddeld 23.950 liter melk. In 2019 gaf een koe gemiddeld 31.553 liter melk.

Kunstmatige inseminatie werd in Nederland voor het eerst in 1935 toegepast door veearts Jan Siebenga. Het eerste KI-kalf werd geboren op 5 december 1935. Het doel was destijds het tegengaan van dekking infecties (geslachtsziektes) en een hogere drachtigheidspercentage te realiseren.

Voor kleinere bedrijven die minder tijd en geld hadden voor het houden van een goed stier, ontstond de mogelijkheid om een sperma van een goede stier te kopen. Inmiddels wordt over de hele wereld kunstmatige inseminatie toegepast. Kunstmatige inseminatie wordt gedaan bij koeien, varkens, paarden, geiten en schapen, maar ook bij kalkoenen en bijen.

Vrouwtjes worden kunstmatig bevrucht.

Koeien

Koeien worden kunstmatig bevrucht. Het zaad wordt met de hand ingebracht bij een vruchtbare koe door een inseminator of door de rundveehouder zelf. Het sperma wordt via de schede in de baarmoeder gebracht.

Het sperma van stieren komt van fokstieren die gehouden worden op Ki-stations. Jonge fokstiertjes leren het op elkaar. Later dekken de stieren een kunstkoe. Sommige stieren blijven de voorkeur houden voor een levende stier.

In sommige Ki-stations wordt door middel van elektrische stimulatie in het rectum van een stier een zaadlozing bij de stier opgewekt. Hiervoor wordt een stier vastgezet tussen ijzeren stangen. De stieren krijgen een ijzeren staaf via de anus in het rectum. Door elektrische stimulatie in het rectum wordt een zaadlozing opgewekt. Per zaadlozing komt ongeveer vijf miljard zaadcellen vrij. Genoeg om honderden koeien te bevruchten. Het zaad wordt bevroren in vloeibare stikstof bij een temperatuur van min 196 graden.

Om de vruchtbaarheid van koeien te bevorderen krijgen sommige koeien hormonen. Een gedeelte van de hormonen die in Nederland worden gebruikt, komen van bloedboerderijen In Argentinië en Uruguay. Op een bloedboerderij wordt het bloed afgetapt van zwangere merries. Uit dit bloed wordt het hormoon PMSG gehaald: ‘Pregnant Mare Serum Gonadotropine‘.

Het hormoon zit tussen dag 40 en dag 130 van de zwangerschapsperiode in het bloed van de merrie. Daarna wordt het veulen geaborteerd en de merrie opnieuw zwanger gemaakt.

Er wordt tot wel 30 liter bloed per week afgetapt bij de zwangere merries. Door bloedarmoede hebben de dieren allerlei ernstige gezondheidsproblemen. Bovendien worden de merries extreem mishandeld.

Tot eind 2014 werd het bloed afgetapt van zwangere merries in Nederland. Dit is inmiddels door de Europese Unie verboden. Om de Europese dierenwelzijnswetgeving te omzeilen, halen Nederlandse farmaceutische bedrijven nu PMSG uit landen waar er geen dierenwelzijnseisen zijn voor bloedboerderijen.

 

Varkens

In varkenshouderijen wordt 98% van de zeugen door middel van kunstmatige inseminatie bevrucht. Hierbij wordt een pipet met sperma bij de zeug naar binnen gebracht. Deze inseminatie leidt soms tot inwendige of uitwendige verwondingen of baarmoederontsteking bij besmetting met mestbacteriën.

Het zaad van de mannelijke varkens wordt afgenomen op een Ki-station voor varkens, door het varken een kunstvarken te laten bespringen. Een werknemer masseert vervolgens de penis van het dier. De zaadlozing duurt ongeveer vijf minuten. Het sperma wordt opgevangen. De fokberen zijn speciaal geselecteerd op hun genetische eigenschappen, zoals vruchtbaarheid, groeisnelheid, lichaamsbouw en het vetpercentage van hun vlees.

Op bijna alle varkenshouderijen worden een aantal mannelijke varkens, beren, ingezet als zoekbeer. Een zoekbeer zoekt vruchtbare vrouwtjes op. Een beer kan ruiken of een zeug in haar vruchtbare periode zit. Zodra een zoekbeer interesse voor een zeug heeft en de zeug wil dekken, wordt hij bij de zeug weggehaald. De veehouder bevrucht de zeug via kunstmatige inseminatie.

Om de beer gemotiveerd te houden of als de veehouder een keer tekort heeft aan Ki-sperma heeft, mag een beer een enkele keer een zeug dekken. De meeste zoekberen worden hooguit vijf jaar oud. Daarna gaan ze naar de slacht. Het vlees van beren wordt niet door mensen gegeten, maar bijvoorbeeld voor diervoer gebruikt.

 

Kalkoenen

Kalkoenen zijn dusdanig doorgefokt dat normale paring niet meer mogelijk is. De haan is te groot voor het vrouwtje. In fokkerijen wordt bij mannelijke kalkoenen sperma afgenomen. Vrouwtjes worden kunstmatig bevrucht. Een doorgefokte volwassen mannelijke kalkoen weegt ongeveer 20 kilo. Kalkoenhanen worden onderste boven vastgehouden en door een werknemer met de hand gestimuleerd. De sperma wordt met een pipet opgezogen. Kalkoenhennen worden bevrucht door bij haar sperma in te brengen. Voor de kalkoenhen een nare gebeurtenis.

 

Bijen

Ook bij bijen vindt kunstmatige inseminatie plaats. Het zaad van meerdere mannelijke bijen wordt in een pipet verzameld en ingebracht bij een koningin. De koningin zit tijdens deze inseminatie in een dwangbuisje, waar haar haar achterlijf uitsteekt. Tijdens de inseminatie wordt de koningin met CO2 verdooft. Het zaad van de mannetjes bijen is verkregen door in het achterlijf van mannelijke bijen te knijpen. Eerst wordt bij een mannetje de ontlasting eruit gedrukt en vervolgens wordt het sperma er uitgedrukt. Deze techniek wordt al bijna 80 jaar toegepast bij honingbijen, voor het maken van specifieke kruisingen.

 

Bronnen: Levende have, Varkens in Nood, Boerderij, Eyes on Animals, Bitmagazine, Follow the money.

VEGAN ETEN VOOR DIEREN

Het produceren van vlees, vis, eieren en melk veroorzaakt dierenleed.
Meer over dierenleed in de vee-industrie:

 

MISHANDELING

Behandeling of mishandeling?

GESLACHT

Geboren om gedood te worden.

Wil jij gezond, planetproof en diervriendelijk eten?
en ook nog lekker en easy?

Download het gratis e-book

VLUG VROLIJK VEGAN ETEN