VEGAN ETEN IS HET NIEUWE CHIC
dierenleed in de vee-industrie: UITGEPUT
Extreme hoeveelheden eieren, melk en vlees. Er wordt veel meer geëist dan natuurlijk is voor dieren.
De meeste dieren zijn moe en uitgeput
Er wordt veel meer geëist dan natuurlijk is. Het snelle groeien, vele melk geven, jongen voortbrengen of eieren leggen vergt te veel.
De dieren zijn moe en uitgeput.
Vleesdieren moeten snel groeien en veel vlees produceren.
Productiedieren, zoals melkkoeien, legkippen en fokzeugen moeten grote hoeveelheden melk geven, eieren leggen of biggen werpen.
Eieren leggen, melk geven of snel groeien kost veel energie.
De hoeveelheden zijn extreem.
Koeien in de melkindustrie geven 22 liter melk per dag. In de natuur geeft een koe vijf tot tien liter per dag aan haar kalf.
Een volwassen vleesvarken is bijna vier keer zo zwaar als een wild zwijn.
Zeugen kunnen wel 30 biggen per jaar krijgen. Een wild zwijn krijgt 8 biggen per jaar.
Kippen in de eierindustrie leggen 300 eieren per jaar. Een niet doorgefokte kip legt 2 keer per jaar een nest van 5 tot 8 eieren.
In de loop van de jaren zijn productiedieren steeds verder doorgefokt. Vijftig jaar geleden legde een legkip ongeveer 150 eieren per jaar.
Het snelle groeien, of het produceren van veel melk of eieren gaat ten koste van de gezondheid en het welzijn van dieren.
Voorbeelden daarvan: legkippen hebben te weinig energie om hun veren goed te verzorgen.
Ook melkkoeien en fokzeugen zijn op jonge leeftijd uitgeput.
Uitgeputte dieren worden geslacht.
Melkkoeien worden geslacht als ze vier of 5 jaar oud zijn. De normale levensverwachting van een koe is rond de 20 jaar.
Heel de wereld heeft kunnen zien hoe totaal uitgeputte melkkoeien met kettingen het slachthuis in worden gesleept. De melkkoeien zijn te moe om op hun benen te staan. De beelden kwamen van undercoveracties in slachthuizen in Duitsland en Polen.
Vlees uit Duitsland en Polen wordt ook in Nederland verkocht.
Het CDA en de VVD in Nederland willen een verbod op dit soort undercoveracties. Ze vinden undercoveracties om wantoestanden in slachthuizen vast te leggen extremisme.
In Nederland worden zeer regelmatig ernstig zieke, gewonde en uitgeputte dieren naar het slachthuis vervoerd. Wettelijk is het vervoeren van zieke dieren verboden.
Vleesdieren worden op jonge leeftijd geslacht. Ze zijn dan nog niet eens volwassen. Als ze niet op jonge leeftijd geslacht worden, ontwikkelen de dieren ziektes en groeien ze dood.
De hoeveelheid melk, eieren en vlees die dieren tegenwoordig produceren is onnatuurlijk. Een normaal gezond leven is voor deze dieren niet mogelijk. Ook niet in de biologische sector.
De lichamen van deze dieren worden volledig uitgeput.
Melk geven veroorzaakt kreupelheid, stofwikkelingsziekten, uierontstekingen en onvruchtbaarheid.
Melkkoeien zijn melkmachines geworden
De Holstein-Friesian is een melkkoe. Deze melkkoe is gefokt om veel melk te geven.
De Holstein-Friesian is de meest voorkomende melkkoe in Nederland. Ook in Europa en de Verenigde Staten is deze koe de meest voorkomende melkkoe.
Deze melkkoe geeft 22 liter melk per dag. Soms zelfs meer. In de natuur geeft een koe vijf tot tien liter melk per dag als ze een kalf voedt.
De hoge melkproductie heeft ernstige gevolgen voor de koe. Melkkoeien zijn gevoelig voor stofwisselingsziekten, zoals ketose. Ook zijn melkkoeien vatbaar voor uierontstekingen en kreupelheid.
Ketose is een stofwisselingziekte waarbij een koe te weinig voedingstoffen binnen krijgt in verhouding tot de hoeveelheid melk die ze geeft. De koe breekt dan haar eigen lichaamsvet af.
Melkkoeien hebben een grote kans om kreupel te raken. De grote uiers duwen de achterpoten van de koe in een onnatuurlijke houding. Er ontstaat daardoor te veel druk op de poten. Het gevolg daarvan is dat de koe kreupel wordt.
Melkkoeien gaan naar de slacht als ze vier of vijf jaar oud zijn. De koe is dan mager, onvruchtbaar of kreupel. En geeft minder melk. Ze heeft drie of vier keer in haar leven een kalf gekregen. Alle kalfjes zijn direct na de geboorte bij haar weggehaald. In de natuur kan een koe wel 25 jaar oud worden.
Een kip legt NIET elke dag een ei, een kip legt van nature 16 eieren per jaar.
Twee keer per jaar een nest van 5 tot 8 eieren
Legkippen in een pluimveebedrijf leggen gemiddeld 300 eieren per jaar. Een kip legt van nature twee keer per jaar een nest van 5 tot 8 eieren.
Kippen leggen eieren via het cloacakanaal. Het cloacakanaal raakt uitgeput door het vele eieren leggen. Op een pluimveebedrijf sterft 11% van de kippen aan cloaca prolaps. Het is normaal dat een stukje van het cloacakanaal tijdens het leggen van een ei naar buiten komt. Na het leggen van een ei gaat dat weer naar binnen. Bij cloaca prolaps trekt de cloaca zich niet meer terug.
Veel legkippen krijgen een calciumtekort. De calciumvoorraad raakt uitgeput door het eieren leggen. Hierdoor ontstaat osteoporose. Dit vergroot de kans op botbreuken. Calciumtekort kan ook beroertes en hartaanvallen veroorzaken. Een legkip wordt geslacht als het dier ongeveer 17 maanden oud is.
In Nederland worden ongeveer 46 miljoen leghennen gehouden. In Nederland is 1 slachthuis dat legkippen slacht. Miljoenen legkippen worden na de legperiode in het buitenland geslacht. Slachthuizen die zijn ingericht voor het slachten van vleeskippen, slachten geen legkippen. Daarom moeten de dieren lang op transport naar Polen, Duitsland of Frankrijk. Vaak met botbreuken. Duizenden legkippen sterven tijdens het transport.
In Nederland leven 46 miljoen legkippen. Deze kippen leggen samen meer dan tien miljard eieren per jaar. Wereldwijd leven er zes miljard legkippen. Samen leggen deze kippen meer dan vijftig miljoen ton eieren leggen per jaar (cijfers: Compassion in World Farming).
In Europa worden 365 miljoen runderen, schapen, geiten, varkens en 9 miljard pluimvee vervoerd. Elk jaar.
Veetransporten zijn uitputtend voor de dieren
Dieren worden met vrachtwagens vervoerd van fokbedrijf naar afmestbedrijf of naar het slachthuis.
Hoe langer het transport duurt hoe zwaarder het is voor de dieren.
De omstandigheden tijdens het vervoer zijn slecht. Er is geen water of voer voor de dieren aanwezig. Of er is weinig water en voer aanwezig. Dieren die geslacht worden krijgen geen eten. De maag en de darmen moeten schoon zijn.
Er is weinig ruimte in een vrachtwagen. Urine en mest maakt de vloeren glibberig waardoor de dieren kunnen uitglijden. Ook hebben de dieren last van hitte of kou, afhankelijk van de buitentemperatuur.
Doorgefokte dieren kunnen slecht tegen warmte. Voor jonge kalfjes is hitte en kou extra zwaar. Jonge kalfjes zijn nog niet in staat om hun lichaam op temperatuur te houden.
Door de krappe ruimte in de vrachtwagens is er stress en agressie bij de dieren onderling. Dit wordt versterkt doordat dieren die elkaar niet kennen bij elkaar worden gezet. Dit kan leiden tot gevechten.
Dieren moeten ervoor zorgen dat ze hun evenwicht bewaren tijdens het rijden. Dit is zwaar voor de spieren. Er is vaak geen ruimte om te gaan liggen. Dieren die vallen worden door andere dieren vertrapt. Slecht rijgedrag van de chauffeur, zoals hard remmen en snel optrekken, maakt een rit onnodig extra zwaar.
Er worden elk jaar binnen Europa, 365 miljoen runderen, schapen, geiten en varkens vervoerd. En 9 miljard kippen, kalkoenen en ander pluimvee (volgens cijfers van de dierenbescherming). Miljoenen dieren worden langer dan 8 uur vervoerd en soms zelfs langer dan 70 uur.
Verwondingen, wagenziekte, uitdroging en oververhitting kunnen de dieren in de vrachtwagen volledig uitputten. Soms met de dood tot gevolg.
Bronnen: Dierenbescherming, Animal Rights, Compassion in World Farming.
VEGAN ETEN VOOR DIEREN
Het produceren van vlees, vis, eieren en melk veroorzaakt dierenleed.
Meer over dierenleed in de vee-industrie:
ZIEK
ANGST
Wil jij gezond, planetproof en diervriendelijk eten?
en ook nog lekker en easy?
Download het gratis e-book
VLUG VROLIJK VEGAN ETEN