VEGAN ETEN IS HET NIEUWE CHIC

Vegan eten voor je gezondheid

HART- EN VAATZIEKTEN

 

Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor verschillende ziektes die te maken hebben met het hart en vaten. Zoals beroertes, angina pectoris, hartfalen, trombose, hartinfarct, aderverkalking en vaatvernauwing.

Hart- en vaatziekten is doodsoorzaak nummer 2 in Nederland. Op nummer 1 staat kanker.

De belangrijkste oorzaak voor het krijgen van hart- en vaatziekten is een verhoogd cholesterolgehalte.

Andere belangrijke oorzaken zijn onder anderen diabetes, overgewicht en hoge bloeddruk.

Er zijn twee soorten cholesterol: LDL-cholesterol en HDL-cholesterol.

LDL staat voor Low-density-lipoprotein, HDL staat voor High Density Lipoprotien.

HDL-cholesterol kan zich afzetten tegen de aders, dit noemen ze het slechte cholesterol.

LDL-cholesterol zet zich niet af tegen de aders en helpt bij het opruimen van een teveel aan cholesterol in het bloed. LDL-cholesterol is een goed cholesterol dat slecht cholesterol opruimt.

HDL-cholesterol zit vooral in dierlijke producten. In bijna alle plantaardige producten zit geen HDL-cholesterol.

Honderden wetenschappelijk onderzoeken hebben aangetoond dat hart- en vaatziekten niet alleen kunnen worden voorkomen met een plantaardig eetpatroon, maar in sommige gevallen zelfs genezen.

Een plantaardig eetpatroon heeft namelijk een positieve invloed op het cholesterolgehalte, de bloeddruk, het lichaamsgewicht en de bloedsuikerspiegel.

De grootste diëtisten organisatie ter wereld, de American Dietetic Association, vindt dat een plantaardig eetpatroon gezondheidsvoordelen heeft en kan helpen bij ziektes voorkomen en genezen. Deze organisatie vindt plantaardig eten een volwaardig dieet en ook geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen. De American Dietetic Association wordt vertegenwoordigd door meer dan 100.000 gecertificeerde vertegenwoordigers.

Artsen behandelen hart en vaatziekten met medicijnen en operaties.

In de studie die artsen hebben gevolgd is niet, of nauwelijks, aandacht besteed aan de invloed van voedsel op de gezondheid van de mens.

Bij de behandeling van hart en vaatziektes wordt door artsen weinig aandacht besteed aan het eetpatroon van mensen.

Het bestverkochte medicijn ter wereld is het cholesterolverlagende statine Lipitor. De omzet van dit medicijn wereldwijd is 140 miljard dollar.

Professor Colin Campbell stond aan het hoofd van het grootste onderzoek ooit, over de relatie tussen voedsel en de gezondheid van mensen. Zijn resultaten zijn in het boek “The China Study” gepubliceerd.

Tijdens het onderzoek zijn de gegevens van 880 miljoen mensen in kaart gebracht.

Het onderzoek heeft 20 jaar geduurd, meer dan 650.000 mensen hebben mee gewerkt om bloedonderzoeken, urine-onderzoeken en vragenlijsten te verzamelen en in kaart te brengen.

In dit boek toont Professor Campbell aan dat er een directe relatie is tussen de inname van dierlijke eiwitten en het ontstaan van hart- en vaatziekten, diabetis-2, overgewicht en kanker.

Professor Campbell is een wetenschapper. Hij is opgegroeid op een boerderij. Hij at veel vlees en eieren en was ervan overtuigd dat het eten van dierlijke producten gezond was. Hij begon tijdens zijn studie met onderzoeken naar een efficiëntere manier om dierlijke eiwitten te produceren.

Tijdens zijn vele onderzoeken, ontdekte hij dat een plantaardig eetpatroon het gezondste dieet is, en niet alleen ziektes kan voorkomen maar ook kan genezen

Hij zegt: “Een dieet van volwaardig plantaardige voeding is superieur in alle opzichten. Dit is geen speculatie. Het wetenschappelijke bewijs hiervoor is simpelweg overweldigend”.

Professor Colin Campbell heeft tientallen jaren onderzoek gedaan naar het verband tussen voeding en gezondheid. Hij heeft meer dan 350 wetenschappelijke artikelen geschreven. Het boek: ‘The China Study’ is in 25 talen vertaald.

Professor Colin Campbell verteld over zijn onderzoeken in de documentaire Forks over Knives. Deze documentaire is op Neftlix te bekijken.

Ook andere onderzoekers zoals Dr. Michael Greger deden jarenlang onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van volwaardig plantaardig eten. Dr. Michal Greger heeft het boek: ‘How not to die’ geschreven. Dit boek is vertaald in het Nederlands: ‘Hoe overleef je? Ontdek wetenschappelijke bewezen voedingsmiddelen die beschermen tegen ziekte en die ziekte omkeren’.

Veganistisch eten is niet automatisch gezond.

Sommige veganisten schrappen dierlijke producten van het menu zonder rekening te houden met noodzakelijke voedingsstoffen.

Veganistisch eten levert gezondheidsvoordelen op, bij gevarieerd en volwaardig plantaardig eten.

Bronnen: Hartstichting, Voedingscentrum, Gezondheidnet, Joopbnnvara, Boeken: Hoe overleef je? Dr. Michael Greger en Gene Stone, Civas Voedingsdeskundige, Orthomoleculaire voeding NHBO.

VEGAN ETEN VOOR JE GEZONDHEID

Plantaardig eten is gezond, en voorkomt welvaartziektes.
Meer over de voordelen van plantaardig eten voor je lichaam:

 

FYTONUTRIËNTEN

Futonutriënten

DIABETES-2

Diabetes-2