VEGAN ETEN IS HET NIEUWE CHIC

Vegan eten voor je gezondheid

KANKER

 

Een plantaardig voedingspatroon vermindert het risico op het ontwikkelen van kanker. Plantaardig eten bevat namelijk kankerwerende stoffen zoals vitamines en fytonutriënten. Dierlijke producten bevatten stoffen die het risico op kanker verhogen.

Kanker is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.

In Nederland sterft 1 op de 3 mensen aan kanker.

In Nederland krijgen 116.000 mensen per jaar kanker, 65% van de mensen met kanker genezen.

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker.

Kanker is een fout in de celdeling. Het lichaam maakt elke dag nieuwe cellen, en breekt oude en beschadigde cellen af.

Het lichaam maakt nieuw cellen door bestaande cellen in tweeën te splitsen. Soms zit er een fout in een nieuwe cel. Normaal gesproken is dat niet erg, het lichaam repareert deze cel, of breekt hem af.

Als een foute cel zich gaat delen, dan ontstaat een groep cellen met fouten. In een orgaan ontstaat dan een tumor, een tumor kan bestaan uit goedaardige cellen of kwaadaardige cellen. Een tumor die bestaat uit kwaadaardige cellen wordt solide kanker genoemd.

Niet solide-kanker is kanker in weefsel die op verschillende plaatsen in het lichaam zitten. Leukemie is daar een voorbeeld van.

Een solide tumor kan goedaardig zijn, niet solide-kanker is altijd kwaadaardig.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het verband tussen voedsel en kanker. Tal van onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met een plantaardig dieet minder kans hebben op het ontwikkelen van kanker dan mensen met een gangbaar eetpatroon.

Microbioloog Elizabeth Blackburn heeft de Nobelprijs gewonnen met haar onderzoek naar DNA.

Samen met Dean Ornisch heeft Elizabeth Blackburn onderzoek gedaan naar het verband tussen plantaardig eten en het verminderen van kanker. In deze onderzoeken toonden zij aan dat binnen 3 maanden uitsluitend plantaardig eten genen worden geactiveerd die ziektes voorkomen en genen uitgezet die ziektes als borstkanker, hartkwalen en prostaatkanker veroorzaken.

De KWF Kankerbestrijding, Koningin Wilhemina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding, schrijft op hun site:

“Voeding kan je kans op kanker vergroten of juist verkleinen”.

De KWF Kankerbestrijding schrijft verder:

“Hoewel we niet altijd weten hoe voeding je kans op kanker beïnvloedt, weten we voor bepaalde voeding of voedingstoffen wel dat het zo is.

Groenten en fruit bevatten belangrijke vitaminen en mineralen die je kans op kanker verkleinen. Rood vlees (bijvoorbeeld rundvlees, lamsvlees en varkensvlees) en bewerkt vlees (vlees dat is geconserveerd door middel van roken, drogen, zouten of door toevoeging van conserveringsmiddelen, zoals boterhamworst) vergroten het risico op kanker.”

 

Bronnen: KWF Kankerbestrijding, Voedingscentrum, Gezondheidnet, Joopbnnvara, Boeken: Hoe overleef je? Dr. Michael Greger en Gene Stone, Civas Voedingsdeskundige, Orthomoluculaire voeding NHBO.

VEGAN ETEN VOOR JE GEZONDHEID

Plantaardig eten is gezond, en voorkomt welvaartziektes.
Meer over de voordelen van plantaardig eten voor je lichaam:

 

DIABETES-2

Diabetes-2

OVERGEWICHT

Overgewicht