Hete bliksem…
Heb je wel eens stamppot hete bliksem gegeten?
Hierzo in Groningen is dat een feestmaal.
De eerste keer dat ik het at dacht ik:
Wat is dit?
Ik ben geen fan: van dat zoete bleke geprakte prutje.
Ik kreeg het voor het eerst te eten bij vrienden, toen ik op kamers was gaan wonen in stad Groningen.
Tot die tijd heb ik in Friesland gewoond.
Van Friesland naar Groningen.
Niet meteen een wereldeind zou je denken.
Wat betreft eten dus wel.
Zo eten ze hierzo ook een soort stopverf: gemaakt van gestampte aardappelen en bonen.
In Groningen houden ze van prakken.
Een klein eindje rijden, en hele andere eetgewoontes.
Als je naar een ander land rijdt is dat ook zo.
Elk land heeft zijn eigen keuken.
En in een land heeft elke regio plaatselijke gerechten.
En als je bij een familie aan tafel mag, dan blijkt dat ook elk gezin unieke recepten heeft.
Dat eten is trouwens dan ook nog afhankelijk van in welke tijd je leeft.
Zo was in de middeleeuwen het hoofdvoedsel in Europa gerst. Inmiddels is dit tarwe.
Het is ook afhankelijk van de financiële positie van een familie.
Niet iedereen kan elke dag champagne betalen.
Ook godsdiensten hebben invloed op een keuken.
Bij het geloof waar mannen ’s ochtends met een krultang in de weer gaan, links en recht een pijpenkrul maken en een zwarte hoed op hun hoofd zetten, eten ze geen vlees en zuivelproducten in één maaltijd.
Bij het geloof waar mannen het haar niet mogen knippen en bedekken met een tulband, wordt geen alcohol gedronken.
En in kerken delen mannen met mijters op hun hoofd rode wijn uit bij het avondmaal.
Tal van dingen hebben invloed op ons dagelijks eet en drinkpatroon.
Hier in Groningen vinden ze stamppot zoete appels normaal.
Ik vind een schaal aardappelen op tafel, prima. En een schaaltje zoete appeltjes ernaast lekker.
Maar door elkaar gehusseld?
Dat zet ik niet op tafel
Ik zet ook geen vlees, vis, melk en eieren op tafel.
Sommige mensen vinden dat raar.
Maar wat is normaal?
Mocht je trouwens hete bliksem willen eten.
Het is een makkelijk recept:
400 gram kruimige aardappelen, 400 gram zoete appels, 400 gram zure appels en een grote ui.
Aardappelen schillen en in stukken snijden, appels schillen, klokhuizen verwijderen en de appels in stukken snijden. Schil van de ui afhalen, ui in stukken snijden.
Alles in een pan gooien, water erbij en gaar koken.
Peper en zout naar smaak.
Eventueel wat kaneel of nootmuskaat.
En stampen maar.
Ik vind het geen aanrader.
Maar vegan is het wel.
Wil je meer weten over vegan eten?
Ik heb er een e-book over geschreven: