VEGAN ETEN IS HET NIEUWE CHIC

Vegan eten voor mensen: honger

VOEDSELTEKORT

 

Vegan eten voor mensen

 

“De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen maar niet ieders hebzucht”
Mahatma Gandhi (1869-1948)

 

Voedseltekort

Een plantaardig dieet levert een positieve bijdrage aan de oplossing van het wereldvoedseltekort.

Op deze wereld hebben 795 miljoen mensen honger, daarvan zijn 100 miljoen kinderen, 3,1 miljoen kinderen sterven per jaar door ondervoeding (cijfers van World Food Programme).

Volgens het jaarlijks rapport van de Verenigde Naties over voedselzekerheid hebben zelf 821 miljoen mensen honger. In dit rapport staat tevens dat 672 miljoen mensen op deze wereld obesitas hebben.

Voor de productie van vlees, zuivel en eieren wordt veevoer zoals soja en maïs verbouwd. In totaal wordt meer dan 70% van alle landbouwgrond op deze aarde gebruikt voor de veeteelt.

In gebieden waar grootschalig veevoer voor de export wordt verbouwd, zoals bijvoorbeeld landen in Zuid-Amerika, komt ondervoeding onder de plaatselijke bevolking veel voor.

Om ervoor te zorgen dat koeien, varkens en kippen in Nederland snel groeien krijgen de dieren krachtvoer. Krachtvoer wordt gemaakt van eiwitrijke gewassen zoals soja. Deze soja importeren wij uit het buitenland.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Manitoba is er voor het produceren van 1 kilo kippenvlees 4,55 kilo voer nodig. Voor het produceren van 1 kilo varkensvlees 9 kilo voer, en voor 1 kilo rundvlees 25 kilo veevoer.

Dieren eten ook restproducten van gewassen die verbouwt worden als voedsel voor mensen. Mensen eten mais van de plant, niet de hele plant. Een gedeelte van het voedsel wat dieren krijgen, is een restproduct, en wordt niet speciaal voor de dieren verbouwt.

Het is vele malen efficiënter om landbouwgrond direct in te zetten voor de voedselproductie voor menselijke consumptie. Een plantaardig eetpatroon levert daarom een positieve bijdrage aan wereldvoedsel tekort voor miljoenen mensen op deze wereld.

Voor de voedselvoorziening van een veganist is gemiddeld 600 vierkante meter landbouwgrond nodig, voor een vegetariër 3 keer zoveel en voor iemand die naast zuivel en eieren ook vlees eet, 18 keer zoveel. De cijfers zijn afkomstig van cowspiracy.com/facts

Anderhalf hectare landbouwgrond kan 37.000 pond plantaardig voedsel produceren of 375 pond rundvlees.

In 1804 waren er een miljard mensen op deze wereld.
In 1927 waren er twee miljard mensen op deze wereld.
In 1960 waren er drie miljard mensen op deze wereld.
In 1974 waren er vier miljard mensen op deze wereld.
In 1987 waren er vijf miljard mensen op deze wereld.
In 1999 waren er zes miljard mensen op deze wereld.

De voorspellingen van de Verenigde Naties zijn dat we in 2023 met 8 miljard mensen op deze wereld zijn. In 2100 zullen er meer dan 11 miljard mensen op de wereld zijn.

Het voedseltekort in de wereld zal met de verwachte bevolkingsgroei groter steeds worden.

Als we op dezelfde manier door gaan met voedsel produceren zoals we op dit moment doen. Dan is er in de toekomst voor vele miljoenen mensen niet voldoende voedsel.

Als je een bijdrage wilt leveren aan de oplossing van het wereldvoedsel tekort op de wereld, dan is plantaardig eten een manier.