VEGAN ETEN IS HET NIEUWE CHIC

Vegan eten voor de natuur

Tropisch regenwoud

 

De vee-industrie is verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de verdwijning van het tropisch regenwoud.

De verdwijning van tropische regenwouden heeft grote gevolgen voor de aarde. Bijvoorbeeld het uitsterven van vele plant- en diersoorten, en de verandering van het natuurlijke CO2 gehalte in de lucht.

Een tropisch regenwoud ligt altijd in de buurt van de evenaar. In alle werelddelen die vlakbij de evenaar liggen zijn tropische regenwouden.

Van het aardoppervlakte is 7% begroeid met tropisch regenwoud.

In een tropisch regenwoud is de temperatuur en de luchtvochtigheid hoog.

Een tropisch regenwoud kent geen duidelijke seizoenen. Het is nooit winter in een tropisch regenwoud.

In een tropisch regenwoud is het overdag gemiddeld tussen de 28 en 30 graden. De temperatuur zakt niet onder de 16 graden in een tropisch regenwoud.

Er valt veel regen in een tropisch regenwoud, meer dan 160 cm per jaar. Lange periodes zonder regen komen in een tropisch regenwoud niet voor.

Het tropisch regenwoud is het oudste ecosysteem ter wereld. Sommige regenwouden zijn meer dan 100 miljoen jaar oud. Deze zijn ontstaan in de tijd van de dinosauriërs. In deze wouden staan bomen van duizenden jaar oud.

Een tropisch regenwoud is een ecosysteem. Een ecosysteem is een min of meer afgebakend gebied. De aarde is ook een ecosysteem.

In een ecosysteem wisselen levende en niet levende elementen materie en energie uit. De levende elementen in een ecosysteem zijn de dieren en planten, en de niet levende elementen zijn de lucht het water en de bodem. Het uitwisselen van materie in een ecosysteem is in evenwicht.

Er leven veel planten en dieren in een tropisch regenwoud. Meer dan 50% van alle plant en diersoorten op aarde leeft in het tropisch regenwoud.

Tropische regenwouden zijn in de ijstijd niet bedekt met ijs.

In gebieden die bedekt waren met ijs in de ijstijd, zijn plant en diersoorten verdwenen en stond de ontwikkeling van sommige soorten stil.

Het ontbreken van de ijstijd, de constante temperatuur en de hoge luchtvochtigheid heeft ervoor gezorgd dat in de loop van miljoenen jaren plant en diersoorten zich goed hebben ontwikkeld in het tropisch regenwoud.

Dit valt onder anderen te zien aan de afmeting van soorten.

Veel van de kleinste of grootste soorten van een plant of een dier leven in het tropisch regenwoud of zijn daar ontstaan.

Een voorbeeld van een groot ontwikkelde soort is bijvoorbeeld de rafflesia, deze bloem heeft een doorsnee van meer dan een meter. Het is de grootste bloem ter wereld. Een ander voorbeeld is de anaconda, de zwaarste slang ter wereld. De anaconda baart levende jongen van 70 centimeter lang. Een volwassen anaconda kan wel 9 meter lang zijn.

Een voorbeeld van een klein ontwikkeld dier is de paedophryne amauensis, het is een kikker. Deze kikker is tussen de 7 en 8 millimeter groot. Het is het kleinst gewervelde dier ter wereld.

De goliathkikker leeft ook in het tropisch regenwoud. Dit is de grootste kikker op aarde, deze kikkers wegen meer dan 3 kilo. Worden de poten gestrekt, dan is het dieren meer dan 90 cm lang. De goliathkikker wordt met uitsterven bedreigd. Niet alleen door verdwijning van het regenwoud maar ook door de jacht, het vlees van deze kikker wordt veel gegeten.

De biodiversiteit in een tropisch regenwoud is dus heel groot. Biodiversiteit is het aantal verschillende soorten planten en dieren in een ecosysteem.

 

 

Verdwijning tropisch regenwoud

 

De helft van alle regenwouden op aarde is in de afgelopen 50 jaar verdwenen, door mensen. Het grootste gedeelte van de verdwijning van tropisch regenwoud heeft te maken met de vee-industrie. Bij de verdwijning van het amazonewoud is 91% direct te wijden aan de vee-industrie.

In de afgelopen 20 jaar zijn in Brazilië 1.100 landactivisten vermoord.

Tropische regenwouden worden gekapt om ruimte te maken voor het telen van soja voor veevoer. En er wordt tropisch regenwoud gekapt om ruimte te maken voor het grazen van runderen.

Andere oorzaken van het verdwijnen van tropisch regenwoud is het gebruik van hout en het verbouwen van palmolie.

Uit een onderzoek van World Resources Institute blijkt dat tussen 2001 en 2017, 337 miljoen hectare bos is verdwenen. In 2018 is 12 miljoen hectare bos verdwenen, volgens het World Resources Institute.

Nederland heeft een oppervlak van 4,2 miljoen hectare.

Gedeeltes van deze gekapte regenwouden bestaan uit bomen van honderden soms duizenden jaar oud.

 

 

Gevolgen

 

Het verdwijnen van tropische regenwouden is de belangrijkste oorzaak van het uitsterven van planten en diersoorten. Elke dag sterven er tot 137 soorten planten en dieren uit, door de verdwijning van het tropische regenwoud. Hierdoor neemt de biodiversiteit in planten en dieren af.

Als planten en diersoorten uitsterven is de genetische informatie voorgoed verloren. De ontwikkeling van de biodiversiteit in het tropisch regenwoud heeft miljoenen jaren geduurd.

Door het kappen van regenwouden wordt het droger op aarde. Regenwouden produceren veel regenval Het tropisch regenwoud is belangrijk voor de klimaatregeling.

Het natuurlijke CO2 gehalte in de lucht wordt door het kappen van tropische regenwouden verstoort. Bomen die groeien nemen CO2 op uit de lucht. Bomen gebruiken deze CO2 voor hun groei en houden dit gas vast. Zodra bomen worden gekapt of verbrand, komt alle opgeslagen CO2 in de lucht terecht. CO2 is een schadelijk broeikasgas.

Door het kappen van regenwouden wordt grond arm. Het ontbreken van een koud seizoen in een tropisch regenwoud zorgt ervoor dat geen voorraad voedingsstoffen wordt aangelegd in de bodem. De voedingstoffen die gemaakt worden door insecten bacteriën en schimmels van organisch afval worden direct door de planten en bomen weer opgenomen. De vruchtbare laag in een regenwoud is dun en spoelt gemakkelijk weg. Er kunnen maar een paar jaar gewassen op de bodem van een stuk gekapt regenwoud worden verbouwd, daarna is de bodem uitgeput. En worden nieuwe stukken woud gekapt.

 

Bronnen: World Resources Institute, Cowspiracy

VEGAN ETEN VOOR DE NATUUR

Het produceren van vlees, vis, eieren en melk is schadelijk voor het milieu.
Meer over het produceren van dierlijke producten en schade aan de natuur:

 

WATER

Vervuiling rivieren en grondwater

ZEEEN

Vervuiling zeeën en oceanen