Soep die goed past bij de kerstboom en bij de kerstgedachte…

 

Vegan eten past goed bij de kerstgedachte.

Soms krijg ik van mensen te horen dat ze vegan eten duur vinden.

Nou is vegan eten natuurlijk harstikke chic eten.

En vlees is in de afgelopen jaren een massaproduct geworden, dat zo goedkoop mogelijk wordt geproduceerd ten koste van dieren, natuur en mensen.

Maar vegan eten hoeft niet duur te zijn.

Zeker als je kookt met de eerste generatie vleesvervangers – de granen, peulvruchten en de noten & zaden – dan ben je waarschijnlijk als veganist goedkoper uit.

In vroegere tijden werden bonen – niet voor niets – het vlees voor de armen genoemd.

In de Romeinse tijd hadden peulvruchten trouwens een bijzondere status.

Peulvruchten werden beschouwd als eenvoudig voedsel.

Voedsel voor boeren en landwerkers.

Maar omdat het machtige Rome was gesticht door hardwerkende sterke boeren, hadden peulvruchten een bijzondere status.

Daarom vernoemde belangrijke Romeinse families zichzelf naar peulvruchten.

Voorbeelden daarvan zijn de namen, Fabius dit komt van faba (tuinboon), Cicero komt van cicer (kikkererwt) en Lentulus is afgeleid van lentes (linzen).

Omdat vegan eten niet duur hoeft te zijn – maar december wel een prijzige maand kan zijn – een tip voor een goedkope maaltijd.

Ik weet niet of je het herkent, maar vooral de effe snel maaltijden kosten mij vaak geld.

Ik heb daar wat op bedacht.

Ik noem het stoplicht soep.

Boordevol groenten en niet duur.

Ik heb 6 varianten: 2 groene, 2 rode en 2 oranje.

Vandaag twee groene, omdat groen leuk kleurt bij de kerstboom.

Broccolisoep en courgettesoep.

De recepten zijn super makkelijk.

Ik maak altijd een grote pan vol en vries het in bakjes in.

Als ik dan eens snel moet, dan gooi ik een bakje in de magnetron.

Als je de soep serveert met brood en hummus van kikkererwten, krijg je ook nog een hoop goede plantaardige eiwitten binnen, uit de eerste generatie vleesvervangers

De groente koop ik op de markt.

De recepten zijn easy.

De ingrediënten voor de courgettesoep zijn: 3 courgettes, 1 prei, 1 ui, 3 teentje knoflook en 2 tuinkruiden bouillonblokjes.

Ik maak in een keer een hele grote pan vol, dus ik neem van alles meer, maar het gaat om de verhouding.

Pel de ui en snij deze in stukken.

Haal de schil van de knoflookteentjes.

De courgette wassen en in stukken snijden, ook de prei wassen en in stukken snijden.

De ui, knoflook, prei en courgette in een pan doen, 2 liter water toevoegen en 2 tuinkruiden bouillonblokje.

Ik gebruik de tuinkruiden bouillonblokjes van Maggi, deze zijn vegan.

De groente gaar koken en daarna het geheel met een staafmixer pureren.

Eventueel nog wat peper en zout toevoegen.

Klaar.

De broccolisoep maak ik op dezelfde manier.

Ik vervang de courgettes en prei, voor 3 broccolistronken.

Uiteraard kun je het geheel nog wat opleuken door een schep plantaardige room door de soep te mengen.

Of door croutons of verse tuinkruiden over de soep te strooien.

Vooral de courgettesoep vind ik erg lekker.

Vind jij het leuk om meer te weten te komen over de vier generaties vleesvervangers, dan heb ik wat tofs voor je.

In de online training ‘starten met vegan eten’ krijg je een complete uitleg over de vier generaties vleesvervangers.

Kun je het jaar groen afsluiten, dat past mooi bij de kerstgedachte.

Ook leuk voor onder de kerstboom.

 

Meer informatie over de training onder de link

Online training: Starten met vegan eten

 

P.S.

Tip van de bloemist: Niet vergeten je kerstboom water te geven, dan blijft hij langer mooi.

 

Meer informatie over de training onder de link

Online training: Starten met vegan eten