TIP: gratis duizenden vegan recepten
Ik googelde zojuist: ‘vegan kerstrecepten’.
Google gaf 123.000 resultaten in 0,50 seconden.
Kan ik daar nog wat aan toevoegen?
Ik denk het wel.
Afgelopen weken heb ik veel over Leonardo da Vinci gelezen.
Ik wist dat hij vegan at, wat toen nog niet zo heette want de naam ‘vegan’ werd in 1944 bedacht door Donald Watson.
Leonardo da Vinci (1452-1529) was uitvinder, schilder, natuurkundige, paleontoloog, architect en meer.
Hij heeft in zijn aantekeningen vele uitspraken gedaan tegen het eten van dieren, tegen het gebruiken van producten afkomstig van dieren, als honing, eieren en kaas, en tegen dierenarbeid.
Kortom: Leonardo da Vinci was veganist voordat het woord vegan bestond.
Leonardo da Vinci heeft niet alleen uitspraken gedaan tegen het gebruiken van dieren. Hij deed ook uitspraken VOOR het eten van plantaardig voedsel.
Twee mooie:
“Brengt de natuur dan niet voldoende plantaardig voedsel voort waarmee jij je tevreden kunt stellen?”
“En als jij jezelf niet tevreden kunt stellen met eenvoudig eten, kun je dan niet door het mengen van deze, een oneindig aantal samenstellingen maken, zoals Platina en andere schrijvers?”
Met Platina bedoelde Leonardo: Bartolomeoa Platina
Bartolomeoa Platina schreef in 1475 het kookboek: ‘De Honesta Voluptate et Valetudine’. Afgekort: ‘De Honesta Voluptate’. Dit is het eerste moderne kookboek.
Leonardo da Vinci had dit kookboek in zijn bibliotheek staan.
Nou, komt het leuke:
Ik heb een origineel recept voor je uit: ‘De Honesta Voluptate’.
Een recept wat Leonardo da Vinci bereidde.
Ik vind het lekker.
Dus bij deze een recept uit 1475:
Dit zit er in:
200 gram gekookte uitgelekte bruine bonen
175 gram gewelde vijgen, fijngehakt
1 middelgrote ui, fijngehakt
knoflook
keukenkruiden: salie, basilicum, tijm, rozemarijn
zout en peper naar smaak
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
beetje olie
En zo maak je het:
In een pan de ui en knoflook in olie fruiten.
De bonen, vijgen en keukenkruiden toevoegen en verwarmen.
Peper en zout naar smaak toevoegen.
Bestrooien met fijngehakte peterselie.
Serveren!!!
Het is een makkelijk recept en snel klaar.
De vijgen doen het prima met de bonen en de tuinkruiden geven het gerecht iets fris.
Als ik dit recept maak, gebruik ik de helft van de vijgen, anders vind ik het te zoet.
Voor 1 persoon vind ik het recept aan de weinige kant. Ik maak de porties groter.
Ik wens je tevreden kerstdagen.
Wil je nog een boek lezen met de kerstdagen?
Ik heb een e-book geschreven over vegan eten.
Kun je gratis downloaden.