Wist je dat de vee-industrie per ongeluk is ontstaan?
Vandaag een tip en een wetenswaardigheidje.
Wist je dat de vee-industrie per ongeluk is ontstaan?
En…
Kunnen we het eten van dierlijke producten goed praten, omdat mensen in de oertijd al vlees aten?
Nee, dit is appels met peren vergelijken.
Of beter nog: bessen met watermeloenen vergelijken.
De omstandigheden waarin een varken in de vee-industrie leeft – kun je niet vergelijken met het leven van een zwijn in het bos – toen mannen nog met pijl en boog gingen jagen.
Niet alleen de leefomstandigheden, ook de dieren hebben we veranderd.
Een wild zwijn weegt ongeveer 57 kilo, een varken weegt ongeveer 95 kilo als het wordt geslacht.
Je kunt het eten van een stukje vlees in de oertijd dus niet vergelijken met het eten van een karbonade uit de vee-industrie.
Wist je trouwens dat de vee-industrie per ongeluk is ontstaan?
Begin jaren twintig van de vorige eeuw bestelde een kippenhoudster in Amerika 50 kuikens. Om geld te verdienen aan de verkoop van eieren.
Per vergissing kreeg de kippenhoudster, Cecile Steele, 500 kuikens.
Ze bouwde voor de kippen een binnenhok, en gaf de dieren te eten.
Van de 500 kippen gingen er 113 dood.
Toen de 387 overlevende kippen een kilo wogen, liet Cecile Steele de kippen slachtten en verkocht het vlees.
Ze verdiende meer geld aan het vlees van deze kippen, dan ze met de verkoop van eieren verdiende.
Tot daarvoor werden kippen voornamelijk voor de eieren gehouden.
Het begin van de intensieve vee-industrie is daarmee ontstaan.
Het jaar daarna kocht Cecile Steele 1000 kuikens, in 1926 kocht ze 10.000 kuikens en in 1928 kocht ze 26.000 kuikens.
In 1928 zijn er 500 kippenfarmen in de regio die het financiële succes van mevrouw Steele kopieerden.
Nu zijn er in Sussex Country 2700 kippenhokken die jaarlijks 200 miljoen vleeskuikens produceren.
Een vleeskip van 6 weken weegt tegenwoordig tussen de 2 en 2,5 kilo. In 1923 woog een kip na 18 weken opfokken 1 kilo.
Mevrouw Steel, ontdekte al snel dat het binnen houden van kippen problemen veroorzaakte.
Omdat de dieren gevoeliger zijn voor ziektes – doordat ze in grote groep binnen leven – kregen ze antibiotica.
De kippen kregen extra vitamine D wegens gebrek aan daglicht.
In 1936 worden voor het eerst 500 kippen 1000 kilometer vervoerd.
Om de kippen goedkoper te laten slachtten, dan bij de plaatselijke slachterij.
Het zo goedkoop mogelijk produceren van kippenvlees is dan al een feit.
Cecile Steele, geboren in 1900, verdiende veel geld met het houden van kippen.
Van dit geld kocht zij een mooi huis en een luxe jacht.
Door een explosie op het jacht, stierf mevrouw Steele op 7 oktober 1940.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de veehouderij in Nederland intensief.
Mede door de hongerwinter van 1945 werd er veel belang gehecht aan het produceren van voedsel.
Boeren werden door de overheid gestimuleerd om zich te specialiseren in 1 product en hun bedrijven te vergroten.
Boeren ontvingen subsidie voor deze aanpassingen.
De boerderijen werden vergroot en de boeren gingen zich specialiseren.
Tot die tijd produceerden boeren verschillende producten op een boerderij; vlees, melk en eieren.
In 1950 gaf een gemiddelde melkkoe 4 duizend liter melk per jaar.
Inmiddels geeft een melkkoe meer dan het dubbele: 8,2 duizend liter melk per jaar (cijfers CBS).
In 1900 legde een kip ongeveer 80 eieren per jaar, rond 1930 ongeveer 120 eieren per jaar. Inmiddels legt een legkip meer dan 300 eieren per jaar (cijfers CBS).
In 1950 waren er 271.000 bedrijven met varkens, die gezamenlijk 236 miljoen kilo varkensvlees produceerden. In 2015 waren er 6000 varkensbedrijven die gezamenlijk 1456 miljoen kilo varkensvlees produceren (cijfers CBS).
Dieren in grote aantallen binnen houden heeft altijd ziekte veroorzaakt.
Doorfokken van dieren veroorzaakt altijd welzijnsproblemen.
Dus nee,
Het eten van dierlijke producten kun je niet goed praten door te zeggen dat mensen in de oertijd ook vlees aten.
Dat is appels met peren vergelijken of bessen met watermeloenen.
Bovendien, we leven niet meer in grotten.
In de oertijd hadden we geen mobieltjes, geen auto’s, geen centrale verwarming en ook geen wifiaansluiting.
We ontwikkelen ons voortdurend vooruit.
De vee-industrie is een vergissing.
Met veel subsidie geld door de overheid gestimuleerd.
Met de angst voor hongersnood nog in het achterhoofd.
Vegan eten is een ontwikkeling vooruit.
En echt..
Het is niet zo ingewikkeld, je kunt prima zonder melk en eieren.
Op zondagochtend een beetje uitslapen en daarna pannenkoeken bakken vind ik relax.
Toen ik begon met vegan eten, mistte ik mijn pannenkoeken.
Een recept met melk, eieren en bloem, daar leek mij onmogelijk een vegan variant voor te bestaan.
Ik kwam er pas veel later achter dat de eieren in pannenkoekenbeslag geen belangrijke functie hebben.
Je kunt de eieren gewoon weg laten.
Ik vervang de eieren in het beslag voor bananen.
Dat vind ik lekkerder.
Ik maak voor pannenkoeken een beslag van 2 kleine bananen, 1 liter sojamelk en 500 gram bloem.
Hartstikke lekker.
Gebruik je meer bananen, dan brandt het snel aan.
Dat weet ik uit ervaring.
Poedersuiker erbij.
Of met stukjes appel, in een beetje plantaardige margarine met suiker en kaneel in een koekenpan gesudderd.
Eventueel met wat gewelde rozijnen.
Helaas houd mijn zoon niet van rozijnen,
Maar mijn pannenkoeken vindt hij heerlijk.
Als je meer wilt weten over vegan eten, dan heb ik iets tofs voor je.
Klik op de link hieronder: